Smalree in het veld

Regelmatig zien we de laatste tijd een smalree in dit gebied, over de velden van de natuurbegraafplaats. In het gebied rondom deze natuurbegraafplaats lopen momenteel circa 12 à 15 reeën rond.

Sprongen

Gedurende de winter zie je ze soms in groepen, bij dageraad of zonsondergang. Hier over de natuurbegraafplaats, de omliggende weilanden en van de ene bosrand naar het volgende bos. De groepen (genaamd ‘sprongen’) bestaan uit geiten met hun kalveren, smalreeën en bokken.

Solitair leven

In de lente vallen deze sprongen uiteen en gaan de bokken de grenzen van hun territorium afbakenen. De volwassen bokken verdrijven de jonge bokken, tijd om een solitair leven te leiden. Later worden ook de dochters verjaagd, vlak voor de geboorte van nieuwe kalveren. De onvolwassen bokken en smalreeën kun je dan ook overdag tegenkomen, zwervend in rustige gebieden.

Wat eet een ree

De ree eet voornamelijk plantaardig voedsel. Vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken of bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden en grassen eet een ree graag. Het voedsel passen ze seizoensgebonden aan: in de lente jonge blaadjes, in de herfst eikels, paddenstoelen en noten en in de winter twijgen en knoppen. De ree is een herkauwer. Hiervoor rust hij regelmatig op beschutte plekken.

Foto’s: M. Koops, W. Koopsman en archief Koningsakker.

Houd bij wandelen en fietsen rekening met reeën:

• Blijf op de voor u bestemde paden, blijf op afstand en maak geen lawaai. U voorkomt dan onrust.
• Houd uw hond(en) aan de lijn.
• Ziet u in het voorjaar een reekalfje? Laat ze met rust en raak ze niet aan. Een reegeit komt op gezette tijden het kalfje voeden. Het kalfje kan verstoten worden door menselijke geur.
• Met de auto: houd een rustig tempo aan in gebieden waar reeën voorkomen.

Video: Natuurbegraafplaats Koningsakker, juni 2020

 

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten, Koningsakker, NatuurTagged , , , , ,