Maak kennis met… Cathy Otten

Deze keer is relatiebeheerder Cathy Otten (56) aan het woord. Ze heeft samen met haar partner 4 kinderen en net als natuurbeheerder Niels is ze geboren en getogen in Oosterbeek. Inmiddels is Cathy ruim een jaar werkzaam op Koningsakker. Via LinkedIn kwam ze terecht bij de vacature van relatiebeheerder. Bij het lezen van de functieomschrijving dacht ze meteen: dit past bij mij. Een natuurbegraafplaats, project van de zusters Trappistinnen, het contact met de mensen; en dat bij haar om de hoek. Het voelt vanaf dag één dan ook meteen ‘eigen’.

Een jaar verder

Cathy: “Dit is een mooie gelegenheid voor een terugblik op mijn eerste jaar Koningsakker. Direct op mijn eerste werkdag verbleven we als team een nacht in het gastenverblijf van de zusters. Een mooie kennismaking, inclusief deelname aan de nachtwake om 04:30 uur. Gedurende deze mini retraite namen we een kijkje in de wereld van de zusters en leerden we elkaar kennen, het Koningsakker team.  Alle vijf zijn we heel verschillend maar dat zijn de mensen die hier naar Koningsakker komen ook, en dat past ook bij deze plek, bij de abdij. Een plek waar iedereen welkom is. Ik ben de enige relatiebeheerder die niet uit deze branche komt en leer dan ook veel van mijn ervaren collega’s. Elke dag is uniek, met veel waardevolle ontmoetingen.”


Tijd, rust en aandacht

Relatiebeheerder op Koningsakker is een functie met veel diversiteit. Informatiegesprekken voeren met geïnteresseerden, het inmeten van een laatste rustplek, rondleidingen verzorgen en ondersteuning bieden bij een uitvaart. Geen gesprek is hetzelfde, geen dag is hetzelfde. “Het meest waardevolle aan mijn baan als relatiebeheerder vind ik wel de verbinding die je met mensen kan en mag maken. Niet alleen met de collega’s, de zusters of vrijwilligers maar vooral ook met de mensen die Koningsakker bezoeken. Je krijgt op onze natuurbegraafplaats tijd om in alle rust afscheid te nemen maar ook de tijd om echt contact te maken met elkaar. Natuurbegraven vind ik iets heel moois. Begraven worden op een plek die je zelf mag kiezen. Een plek midden in de natuur, voor altijd. Wat ik terug hoor in de gesprekken is dat het de mensen rust geeft om te weten waar ze komen te liggen als het zover is, dat het geregeld is.”

Vrijwilligerspool

In het verleden heeft Cathy bij de SOS telefonische hulpdienst Arnhem gewerkt, ze werkte met een grote groep vrijwilligers, dit deed ze met veel plezier. Naast haar functie als relatiebeheerder is Cathy bij Koningsakker de coördinator en het aanspreekpunt van onze vrijwilligers. Zij maken ook deel uit van Koningsakker. Inmiddels is het een groep van 25 personen, van 27 tot 84 jaar oud. De werkzaamheden verschillen van het helpen van de natuurbeheerder, koffie schenken na een rondleiding, tot parkeerhulp of het rijden van een e-Car bij een uitvaart. “Al vanaf het begin waren er mensen enthousiast om ons te komen helpen. De grote opening in augustus hadden we niet zonder alle hulp van onze vrijwilligers kunnen bewerkstelligen. Wat een fijne groep mensen. Ontzettend mooi om te zien hoe zoveel mensen zich belangeloos inzetten. Binnenkort als ons nieuwe gebouw klaar is zullen er meer werkzaamheden zijn voor de vrijwilligers. Als team kijken we ernaar uit om nog meer met hen te gaan samenwerken.”


Dwarsfluit geluiden over de velden

De trappistinnen van abdij Koningsoord hebben twee nieuwe kloosters gesticht, abdij Our Lady of Praise in Butende (1964, Oeganda) en abdij Maria-Frieden in Dahlem (1954, Duitsland). De trappistinnen zusters in Duitsland hebben zich gevestigd in een voormalig nazi-huis en geven aan deze plek een andere werkelijkheid. Tijdens de officiële opening van Koningsakker speelden er twee Duitse zusters dwarsfluit bij de loopgraven* op het lenteveld. Cathy: “Dat was een heel indrukwekkend moment. In besloten kring gingen we de vier velden af en op ieder veld was een spreker met een muzikant. Bij de loopgraven* kozen we echter bewust voor geen spreker, enkel muziek. Vanaf de eikenlaan kon je de dwarsfluit geluiden al horen en bij het inslaan van het lenteveld konden we de twee zusters zien. Heel stil was het, enkel de muziek en op de achtergrond kon je de vogels horen. Een heel speciaal moment. De afwisseling in mijn werk, de prachtige plek maar vooral de mensen, maken dat ik iedere morgen met heel veel plezier naar mijn werk ga. Ik kijk terug op een bewogen, leerzaam, bijzonder en zeer waardevol jaar.”

*Loopgraaf: een sleuf of gang in de grond die soldaten beschermt tegen vijandelijk vuur. De loopgraven lopen vaak in zigzag- of zaagtandpatronen en niet in lange, rechte lijnen. Dit maakt dat een granaat die in de loopgraaf valt, slechts schade aan kan richten tot hooguit de volgende knik in het gangenstelsel. Ook zorgt het ervoor dat een aanvallende vijand die in de loopgraaf is, niet door de hele loopgraaf kan vuren.

 

Geplaatst in Alle berichten, Koningsakker, Medewerkers aan het woordTagged , ,